Stoffen

Popeline

Deze veredelde versie van het katoenweefsel is net zo makkelijk en stevig als gewoon katoen en wordt ook op dezelfde manier gewassen. Vlekken in popeline worden op dezelfde manier behandeld als in gewoon katoen. In ieder geval mag de kleding voor het verwijderen van de vlek niet stoffig zijn, omdat anders randjes kunnen ontstaan.

Polyester

Fijne "kunststof draadjes" van polyester zijn goed bestand tegen scheuren en schuren. Daarom zijn ze bijzonder geschikt voor kreukherstellende textielsoorten. Ze kunnen op elke temperatuur in de machine worden gewassen, krimpen niet en kreuken nauwelijks. Bovendien houden ze van vettige vlekken: ze binden het vet sterker dan natuurvezels. Zo wordt vet bij samengestelde weefsels door het polyester beter geabsorbeerd en effectiever bestreden.

Ramee-cotton

De rameeplant uit het verre oosten levert fijne, vaste vezels. Ze veredelen de stevige katoen tot een zacht en fijn weefsel met een prachtige glans. Om deze glans te behouden en om ervoor te zorgen dat het weefsel tijdens het wassen niet krimpt, moet u kleding van ramee-cotton voor de eerste wasbeurt een nacht lang laten inweken.

Scheerwol

Niet alle wol mag "zuivere scheerwol" worden genoemd. Alleen de direct verwerkte, eerste schering van gezonde, levende schapen krijgt deze naam. In tegenstelling tot gewone wol hebben de vezels een natuurlijke glans. Zuivere scheerwol kreukt of vervilt niet snel en is over het algemeen goed in de machine te wassen. Op het wasetiket is met een internationaal bekend symbool aangegeven of het om zuivere scheerwol gaat. Daarnaast staan meestal alle belangrijke gegevens over de behandeling van deze natuurlijke stof vermeld.

Viscose

Deze grondstof voor elegante en luchtige mode komt direct uit het bos: vurenhout en beukenhout zijn de basis van hoogwaardige viscose. Grof hout, stro en katoenresten worden chemisch opgelost en vervolgens tot zijdeachtig glanzende viscose gesponnen. Het materiaal onderscheidt zich door een hoge mate van kleurvastheid en is een natuurlijk bestanddeel van luchtige zomerkleding. Omdat het echter ook snel afgeeft en kreukt, moet u de stof voor de eerste wasbeurt in koud water inweken en na elke keer wassen direct op een klerenhanger laten drogen.

Kasjmier

In het ruige klimaat van het Himalaya-gebergte levert de kasjmiergeit één van de kostbaarste en duurste grondstoffen voor de textielindustrie. Slechts 100 tot 300 gram van het fijnste haar wordt per geit en per jaar losgekamd. Omdat kasjmierwol goed vocht opneemt en geleidt, wordt het vaak in dekbedden gebruikt. Bovendien is kasjmier de basis voor bijvoorbeeld sjaals, truien, kostuums, colberts en sokken. De reiniging is gelijk aan die van angorawol

een niet te warme handwas met een fijnwasmiddel.

Katoen

Warmte en vochtigheid zijn de ideale omstandigheden voor de teelt van deze natuurvezel. En tijdens een warme zomerdag is dit materiaal op zijn beurt ideaal voor de huid. Vrijwel geen enkele andere stof is zo onverslijtbaar en kan zo vaak in de machine worden gewassen als katoen.

Fluweel/velours

Fluweel is net als de sterke spijkerbroek gemaakt van katoen. Daarmee houdt elke gelijkenis op. Als op het wasetiket van een fluwelen kledingstuk het wassymbool is vermeld, keer het dan eerst binnenstebuiten. Schud het kledingstuk na het centrifugeren goed los en laat het op een klerenhanger drogen. Schud het ook tussendoor een paar keer los om de vleug weer terug te krijgen in de stof. Bij het behandelen van vlekken kunt u beter geen kant-en-klare vlekverwijderaars gebruiken, want de vezels kunnen hierdoor losraken en het kledingstuk kan zo zijn glans verliezen.

Gore-Tex

Deze moderne microvezel is tegen weer en wind net zo goed bestand als tegen een wasmachine. Als u tenminste de aanwijzingen op het wasetiket volgt. Dit gemakkelijk te onderhouden materiaal doorstaat zelfs een behoedzaam programma in de droogautomaat. Daarbij wordt in veel gevallen de impregneerlaag weer opgefrist.

Alpaca

De Zuid-Amerikaanse Vicuña-lama levert het glanzende, zijdeachtige haar dat de basis vormt van dit kostbare materiaal. Omdat alpaca een dicht, glanzend weefsel is, wordt het vrijwel uitsluitend gebruikt voor voeringen of voor hoogwaardige wollen stoffen, zoals damesjassen of jurken. handwas

Angora

Dit is een op speciale boerderijen gefokt konijnenras. De buik van dit knaagdier bestaat uit fijne haartjes, waarvan de zachte wol wordt gemaakt. Angorawol is erg warm en zacht, bijzonder aangenaam voor de huid en goed bij reumatische aandoeningen. Omdat angorawol zo gemakkelijk te verwerken is, wordt de wol vaak met schapenwol of synthetische vezels gemengd. In ieder geval moet u hiervoor diep in de buidel tasten, want de kleine konijntjes staan per jaar niet meer dan 250-500 gram wol af.

Lamswol

Lamswol is een bijzonder fijne wolsoort. Net als andere wolsoorten is het materiaal, als het tot een kledingstuk is verwerkt, bijzonder elastisch en sterk, als het tenminste bij het wassen op de juiste manier wordt behandeld. Hoge temperaturen zijn niet geschikt voor lamswol, evenmin als een droogautomaat, tenzij u een droger met een wolprogramma bezit. Let daarom op het wasetiket in de kleding.

Leer

Geen enkel ander materiaal heeft zoveel nuttige eigenschappen als echt leer. Het is niet alleen sterk, maar ook soepel, luchtdoorlatend en vormvast. Leer is bestand tegen weer en wind maar neemt wel het vocht van het lichaam op. Dit speciale materiaal vraagt om een speciale behandeling. Vooral zon en hitte zijn slecht voor leer. Het wordt hard en bros, suède verbleekt sneller. Droog vochtig leer niet bij de verwarming, maar op een klerenhanger in de buitenlucht. Regenvlekken gaat u met een rubberspons te lijf. Modderspatten en andere lichte vlekken verdwijnen met een zachte doek en handwarm water. Gebruik echter nooit middelen als terpentijn. Grote vlekken moeten door een specialist worden verwijderd.

Linnen

Linnen is een luchtige stof die vooral in de zomer graag gedragen wordt. Een kenmerk van linnen zijn de kreukels. Hoogwaardig linnen heeft een matte, prachtige glans en "kreukt voornaam". Om dat zo te houden, kunt u het beste de wasinstructies op het etiket volgen.

Merinos

De Merinosschapen in Spanje leveren de gelijknamige wol. De wol is fijn, krult sterk en wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van kamgaren. Bij het spinnen worden de korte haren gekamd, zodat een fijn, glad en lang garen ontstaat dat vooral wordt gebruikt voor lichtgewichtkostuums. De hoge kwaliteit van het garen herkent u aan de vermelding "zuivere scheerwol" op het wasetiket. Daar vindt u ook was- en droogadviezen voor deze wolsoort.

Nylon

"'s Avonds wassen en 's nachts laten drogen". Zo luidde eind jaren veertig al de wasinstructie voor nylonkousen, de voorlopers van de panty's. Nylon is een synthetische vezel met een waterafstotende werking en is dus probleemloos te reinigen. Het is overigens aan te bevelen de tere panty's in een poreuze waszak te wassen.

Mohair

Van het fijne, golvende haar van de angorageit wordt een bijzonder zachte en glanzende wol gesponnen. Vaak wordt mohairwol ook verwerkt bij het veredelen van weefsels die uit zuivere scheerwol bestaan.

Motten

Wol is het lievelingskostje van de hongerige mot. Maar er zijn smaakbedervers die onze grootouders al kenden. De geur van cederhout of lavendel maakt wol voor de mot onaantrekkelijk.

Wol

Achter het begrip "wol" kan veel schuilgaan. Bijvoorbeeld machinaal of chemisch behandelde, vaak zelfs oude vezels van deze natuurlijke stof. Alleen de eerste schering van gezonde schapen die direct gesponnen is mag "zuivere scheerwol" worden genoemd. U moet hoe dan ook bij het wassen voorzichtig zijn en uw lievelingstrui alleen toevertrouwen aan het wolprogramma en een wolwasmiddel. Dat is behoedzamer dan het wassen op de hand, zoals wetenschappelijke rapporten bevestigen.

Samengesteld weefsel

Bij goede stoffen zit het verschil in de mengverhouding. Sterk katoen krijgt door het toevoegen van viscose iets elegants. Kasjmier wordt met katoen ook financieel gezien aantrekkelijker. Klassieke samengestelde weefsels zijn bijvoorbeeld gabardine en popeline, die bestaan uit een combinatie van katoen en synthetische vezels. Ook microvezelstoffen zijn altijd een combinatie van verschillende vezels. Voor de wasbehandeling betekent dit extra voorzichtigheid bij de keuze van het wasmiddel. De gevoeligste vezel in de stof bepaalt het wasprogramma. Aanwijzingen daarvoor vindt u op het wasetiket.