Wasmiddelen

Er is een enorm aanbod aan wasmiddelen beschikbaar tegen vuil en vlekken. Wasmiddelen voor alle temperaturen, color-wasmiddelen voor gekleurde stoffen die niet mogen afgeven, fijnwasmiddelen voor het behoedzaam behandelen van tere weefsels op lage temperaturen, wolwasmiddelen voor fluweelzachte wol, wasmiddelen voor het verwijderen van grauwsluiers in gordijnen. Bovendien kan de werking van het wasmiddel worden versterkt met hulpmiddelen als vlekkenzout en handwasmiddelen of met waskrachtversterkers. Wat het juiste middel is voor de vlek, hangt af van het soort en de intensiteit van de vervuiling en van de voorschriften op het wasetiket.

Color-wasmiddelen

Deze wasmiddelen bieden een intensieve waskracht met ingebouwde kleurbeschermer. Ze bevatten speciale bestanddelen waarmee wordt voorkomen dat kleuren afgeven en ze bevatten geen optische witmiddelen, waardoor wordt voorkomen dat kleuren vervagen.

Fijnwasmiddel

Zoals de naam al zegt, behandelen fijnwasmiddelen het wasgoed bijzonder behoedzaam: zonder bleekmiddel en zonder optische witmiddelen. Kleuren blijven daardoor behouden en tere weefsels, die alleen temperaturen van 30 °C of 40 °C verdragen, worden voorzichtig behandeld, vooral wanneer u het wasgoed in het fijnwasprogramma wast.

Wasverzachter

Als u het wasgoed extra zacht wilt hebben, doseer dan voor het wassen wat wasverzachter. Dit middel wordt automatisch in de laatste spoelgang in de trommel gespoeld. Daarmee voelen handdoeken en pyjama's extra aangenaam aan. Bovendien voorkomt u dat het wasgoed statisch wordt. Het gebruik van wasverzachter kan meestal achterwege blijven als u de was droogt in een droogautomaat.

Handwasmiddel

De voordelen van een handwasmiddel liggen voor de hand. Een handwasmiddel is praktisch voor op vakantie maar kan ook voor thuis heel handig zijn. Een kraag bijvoorbeeld kan makkelijker worden schoongemaakt, als hij voor het wassen met een handwasmiddel wordt gedept.

Vloeibaar wasmiddel

Het alternatief voor een poedervormig wasmiddel is wasmiddel uit de fles. Het bevat bijzonder veel tenside en werkt het beste op lage temperaturen tot 60° C. Vet wordt hiermee succesvol behandeld.

Vlekkenzout

Soms is alleen een beetje zout voldoende om een goed resultaat te krijgen. Bijzonder hardnekkige vlekken in slijtvaste stoffen lossen op en bleken met een extra portie vlekkenzout in de hoofdwas. De werking van het wasmiddel wordt met vlekkenzout al op lage temperaturen versterkt.

Alcohol

Alcohol heeft een uitstekende vlekoplossende werking. Vooral spiritus is een echte allround-vlekkenverwijderaar. Alleen in uitzonderingsgevallen kunt u ook sterke drank met een hoog alcoholpercentage gebruiken, zoals jenever.

Boter

Met boter kunt u gemakkelijk vlekken verwijderen, zoals hardnekkige vet-, teer- en harsvlekken. Laat een beetje boter op deze vlekken intrekken. Krab de boter er daarna af en dep de vlek met een beetje wasbenzine.

Chloor

Wilt u een vlek voor het wassen met een chloorhoudend bleekmiddel behandelen, let dan op de driehoek op het wasetiket. Worden daarin de letters Cl vermeld, dan is bleken toegestaan. Staat er een kruis door de driehoek, dan is bleken niet toegestaan, maar moet u de kleding aan vakmensen overlaten, bijvoorbeeld de stomerij.

Wasbenzine

Dit is vaak het laatste redmiddel om een vlek onder controle te krijgen. Verwar wasbenzine niet met de benzine waarmee de tank van een auto wordt gevuld. Wasbenzine moet met het oog op het brandgevaar en de vrijkomende damp alleen bij hoge uitzondering worden gebruikt. Bijvoorbeeld bij het voorbehandelen van boter- en vetvlekken.

Eucalyptusolie

Oude of hardnekkige vlekken, bijvoorbeeld van teer of hars, worden met eucalyptusolie heel zacht. Als u de olie laat drogen, kunt u de vlek gemakkelijk afkrabben. Mocht er daarna een randje olie te zien zijn, dan is een beetje alcohol voldoende voor een piekfijn resultaat, net als bij het verwijderen van vet.

In de koelkast

Veel vlekken, zoals kauwgom- of kaarsvetvlekken kunnen gemakkelijker worden verwijderd wanneer ze eerst worden bevroren. Kledingstukken van angorawol pluizen minder wanneer ze eerst in het vriesvak worden gelegd.

Allergieën

Wie gevoelig of allergisch op wasmiddelen reageert, kan het beste in eerste instantie een ongeparfumeerd merk kopen. Mocht dat niet helpen dan kunt u wellicht de optie "Extra water" van proberen. Eén druk op de knop en de wasautomaat wast en spoelt uw textiel met een grotere hoeveelheid water dan normaal. Daarmee wordt voorkomen dat ook maar de kleinste wasmiddelrestjes op uw wasgoed achterblijven.