Airconditioning

Buiten een hittegolf en binnen lekker koel. Met een airconditioner heb je het zelf in de hand en creëert u het ideale klimaat. Een airconditioner koelt niet alleen, maar regelt ook het vochtigheidsgehalte en zuiverheid van de lucht. U creëert steeds uw eigen comfortklimaat en ademt gezonde, zuivere lucht in en dit zelfs in de meest extreme omstandigheden.

Om een ruimte te koelen, wordt er vaak een airconditioner gebruikt. Het apparaat haalt warme lucht uit de ruimte en koelt die af. De gekoelde lucht komt weer in die ruimte terug. Het apparaat kan ook andersom werken. Men spreekt dan van een warmtepomp. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en waardeert deze op tot een nuttig niveau. De warmte wordt niet opgewekt, maar verplaatst waardoor het een energie-efficiënte manier van verwarmen is. Je kan een warmtepomp best omschrijven als een omgekeerde airco.

Vaak horen we bij airco de termen single-split of split airco en multisplit. Single-split verwijst naar het geheel van een aircosysteem, dat bestaat uit één binnen- en één buiteneenheid. Deze toestellen vormen de basis van elk airconditioningsysteem. Dit systeem is zeer geschikt voor klimaatregeling van een beperkt aantal ruimten.

Meerdere airco binnenunits die gekoppeld worden aan een buitenunit worden multisplits genoemd. De airco kan per ruimte geregeld worden. De multisplit airconditioners bestaan in verschillende varianten en uitvoeringen. Voordeel van dit systeem is dat je niet voor elke ruimte een buitenunit moet voorzien.

Bij een multisplit systeem kan je verschillende modellen van binnenunits combineren. Zo kan je steeds de ideale binnenunit kiezen voor de desbetreffende ruimte. De buitenunits zelf zijn compact, stevig en zijn bestand tegen weer en wind.

Om warme lucht te koelen wordt geen water gebruikt. Water heeft geen goede eigenschappen voor deze toepassing, het koelt te langzaam af. Ammoniak is zeer geschikt, maar ammoniak is giftig en bij een lekkage in de airconditioner kan de giftige ammoniak schadelijk zijn voor de gezondheid. Een veel gebruikte vloeistof om te koelen is R410A  Dit zijn stoffen die net als water vloeibaar en gasvormig kunnen zijn bij verschillende drukken, de druk en temperatuur waarbij deze stoffen verdampen en condenseren zijn echter vele malen beter.

Tronix ACTR35R mobiele airconditionerWelke capaciteit een airconditioner moet hebben hangt af van:

  • de afmetingen van de ruimte
  • de zonrichting
  • de oppervlakte van de ramen en
  • het type dak

Mobiele airconditioners

Er zijn ook mobiele airconditioners. Met een mobiele airconditioner kan u het gewenste binnenklimaat scheppen waar en wanneer u maar wilt. Een mobiele airconditioner kan eenvoudig verplaatst worden en in en handomdraai kan u de gewenste ruimte koelen. Bijvoorbeeld overdag in de woonkamer of kantoor en 's-avonds in de slaapkamer.